Det sensitive træk i dagens Danmark.

At leve med det sensitive træk, eller HSP om du vil, er ikke altid en dans på roser. Der mærkes for meget, føles for meget og alt imens prøver vi på at tilpasse det ind i en hverdag, hvor omverdenen ikke altid forstår hvad det vil sige..

Hvad vil det sige at være særlig sensitiv?

Den Amerikanske psykolog Elaine N. Aron introducerede begrebet HSP (Highly Sensitive Person) omkring 1996, og det menes i dag, at 15-20% af verdens befolkning har dette særlige træk, samt at det er genetisk bestemt om man har det eller ej. På samme tid er trækket et vilkår, og ikke en diagnose, selvom det desværre stadig ses brugt som sådan, men det går i den rigtige retning med anerkendelsen af trækket, da blandt andet Sygesikring Danmark er gået ind i kampen for at forstå og udbrede budskabet. Jeg har også oplevet læger som forstår trækket (Og desværre også nogen der ikke gør!), hvor de kan hjælpe med redskaber til at håndtere det..

At være særlig sensitiv er ensbetydende med at man bearbejder indtryk dybere, reflekterer mere over små nuancer i omgivelserne, samt tager mere “ind” af andres sindsstemning, og det kan derfor overstimulere ens system følelsesmæssigt. Ligeledes er lys, lyd og lugte noget som kan ramme en særlig sensitiv, og desværre også føre en overstimulering med sig!
Du kan læse mere om det sensitive træk på HSP foreningens hjemmeside, og især siden om personlighedstrækket kan anbefales!

Links til andre sider om det at være særlig sensitiv:
Kristelig dagblads artikel om trækket.
Sensitiv.dk

jeg kan også varmt anbefale bøgerne på billedet, som kan lånes på det lokale bibliotek!

særlig sensitiv
Hygge læsning?

Så hvordan oplever jeg det sensitive træk?

For mit vedkommende, så havde jeg det sensitive træk helt fra barn af, længe inden HSP eller lign. var opfundet! Jeg var følsom, havde let til tårer (Blev på et tidspunkt kaldt grådlabil af en læge, fordi der ikke var forståelse for det dengang!), kunne “mærke” hvordan mennesker omkring mig havde det følelsesmæssigt, og så var jeg bare en blød knægt, som kæmpede med at sætte ord på mine følelser!

Det var da ikke altid der var forståelse for det, hverken i skolen eller derhjemme, men i det store hele fik jeg lov til at være mig, som det nu engang var! Det gjorde også at jeg fik lov at vokse op, med disse overvældende indtryk, empatien og alt hvad det førte med sig!
Hvilket lagde kimen til at jeg lærte at udtrykke mine følelser, sætte ord på hvad jeg registrere med mine såkaldte radarer/antenner, og mærke alt hvad der nu måtte være at mærke fra menneskene omkring mig. Jeg forstod det ikke altid selv, og da slet ikke dengang, men som voksen er det jo blevet en omfattende del af hvem jeg er, og noget jeg er temmelig stolt af!

Jeg kan ikke slå det fra, eller på anden måde holde det nede, så for mit vedkommende er det all-in, helhjertet og hele tiden. jeg vælter rundt med alle disse følelser og indtryk altid, men da jeg ikke har et problem med at sætte ord på det, eller forstå hvad det kommer af, føler jeg at det er en af mine styrker, fremfor et negativt element. På samme tid er jeg da heller ikke i tvivl om, at min omgangskreds i flere tilfælde nyder godt af denne “evne”, selvom det måske kan være svært at skjule, hvis der er noget der går en på..

Det sker at jeg får hvad jeg kalder “overloads”.. Dage hvor jeg er helt tom indeni, simpelthen fordi jeg har oplevet at blive overstimuleret i en periode. På de dage har jeg absolut ingen energi, og holder mig for mig selv, ligesom jeg sørger for at lade op, så jeg er klar igen hurtigst muligt.
På samme tid kan jeg også have dage, hvor jeg er emotionel og letpåvirkelig, og hvor mine følelser kører i overdrive, og jeg tager ALT ind i en sådan grad, at det bliver forstærket og derfor påvirker endnu mere end det ellers ville have gjort.

Du er ikke alene!

Selvom det kan virke overvældende, så er det at være sensitiv et positivt træk (I hvert fald set med mine øjne), hvor der er mulighed for en helt anden nærhed og tilstedeværelse i sine følelser.
Det er også en del af ens personlighed, som med de rette redskaber, kan bruges til at forstå en selv, men også menneskene omkring sig, og som giver mulighed for en dybere indlevelse.

Jeg lytter også gerne, hvis du skulle have spørgsmål, eller på anden måde ønsker at snakke om det sensitive træk, f.eks ved at skrive i kommentarene herinde, eller besøge min Facebook profil.

2 comments On Det sensitive træk i dagens Danmark.

 • Lækker læsning. Det glæder mig at læse, at læger også er ved at acceptere HSP . Så sker der da noget 🙂

  • Mange tak Birgitte.

   Og vi kan sagtens blive enige om, at det er på tide at lægerne tager den til sig! Jeg havde på et tidspunkt en læge i Aars, som nok er den bedste hvad jeg har prøvet, når det kommer til accept af HSP’en.. De timer han brugte, bare på at snakke med mig, og komme med ideer og forslag til bearbejdning.. Det var ikke småting 🙂

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Sliding Sidebar

Lidt omkring mig..

Lidt omkring mig..

44 år og Livsnyder extraordinaire, er én af måderne at beskrive mig selv på.. Jeg er bosat i Kolding, og bruger min tid på mange ting og tanker, som planen er at dele hér på bloggen. Så med holdninger og højt humør vil jeg se om ikke der kan blive plads til min lille blog også :)

Mine Instagram billeder..

 • My gorgeous girlfriend sigh feeling like everything is finally goinghellip
 • Kursus tid hos Kolding selvhjlp koldingselvhjlp kolding
 • Mit indre barn kan da slet ikke vente incredibles2 pixarhellip
 • Frste batch er frdige peanutbutter og chokolade cookies MUMS bakehellip
 • I love to smell good versace burberry isseymiyake scent smellhellip
 • Fler mig sgu lidt mere lkker end gennemsnittet selfie koldinghellip
 • Having a wonderful weekend with my girlfriend sannimaria86 girlfriendhellip
 • Pasta peas and ham pie It was REALLY good! pastahellip
 • Hovedet er totalt fyldt op efter grsdagens kursus omkring senflgerhellip

Tidligere indlæg..

Fra min Facebook side..

Sociale medier..